maandag 25 juni 2018

De 11 gouden tips voor elke ouder

Ik onderhandel met mijn zoontje:
Ik: "Thorin, wil je nog iets eten?"
Thorin: "Nee, dat hoeft niet."
Ik: "Wil je nog een toetje?"
Thorin: "Nee, dat hoeft ook niet."
Ik: "Wil je dan nog wel iets drinken?"
Thorin: "Nee."
Ik: "Maar, je hebt nog helemaal niks gedronken. 1 slokje lijkt me wel verstandig."
Thorin: "Nee, 3 slokjes!"

Ok, een artikel met dergelijke titel ben je vast al wel eens tegen gekomen. Wat maakt het dit keer (weer) het lezen waard? Deze tips zijn uit het (lees: mijn) leven gegrepen. Niks theorie of pedagogische onderbouwing. Dit is gewoon hoe het is. Het leven met kleine kinderen. En ik beloof je, er zit minstens 1 tip bij waarvan je denkt: 'Goh, da's misschien wel heel erg waar.' En wie weet denk je dat bij allemaal wel en wordt je leven een stuk relaxter!

Komen ze!

Tip #1
Blijf altijd rustig en 'in control'

Lekker makkelijk gezegd misschien. Soms haalt je kind het bloed onder je nagels vandaan. Maar, als jij rustig blijft én vooral je emoties de baas blijft, dan houd je controle over de situatie. Laat je je verleiden tot frustratie? Dan neemt je peuter de controle over en is het einde zoek. Met als gevolg dat jij je te veel laat gaan en achteraf denkt: 'Had ik maar niet zo boos gedaan...'
Voel je dat het je te veel wordt? Loop weg! Ga even naar de wc, haal drie keer diep adem en kom terug.

Tip #2
Neem voor alles 2x zo veel tijd (en soms 3x)

Waar je vroeger met 10 minuten de deur uit was, doe je daar nu gerust een half uur over. Koken en eten? Dat kan niet meer in een uurtje. 'Even' naar de stad? Nope, da's een middaguitje geworden. Het komt er dus ook op neer dat je gewoon minder kunt doen in een dag. Stel je daarop in. Boodschappen doen is dé activiteit van de donderdagochtend. Hier doe je dus de hele ochtend over. Ben je eerder thuis? Mooi meegenomen. Zo niet? Dan zit het geen andere plannen in de weg. Over plannen gesproken...

Tip #3
Plan niks

Of in elk geval zo min mogelijk. 9 van de 10 dingen moet je toch weer afzeggen. Of nou ja, misschien is het niet altijd zo erg, maar niks zo vervelend als moeten opschieten met je kind. Of afspraken afzeggen omdat je kind ziek is. Of jij moe, heel moe.... Zorg ervoor dat je altijd eten in huis hebt, zodat je nooit per se naar de supermarkt moet. Peuterzwemmen? Hartstikke leuk, maar als het een keer niet lukt, ook prima.

Tip #4
Leg je telefoon weg

Ver weg. En zorg dat alleen het geluid van bellen nog aan staat. Ga dan lekker spelen met je kind, of observeer met een kopje thee op de bank. Je zult verstelt staan hoe leuk dat is. Echt.

Tip #5
Ga erop uit

De hele dag binnen met een jong kind kan behoorlijk saai zijn. Je kind wordt er lamlendig of opstandig van en jij misschien ook wel. Ga lekker naar buiten. Naar het speeltuintje, de dierentuin, de winkel, opa en oma, de tuin van een vriendje. Als het maar even iets anders is dan je eigen huiskamer.
Ook met je baby kan een dagelijks ommetje geen kwaad. De tijd gaat stukken sneller als je er even uit bent en onderschat ook het effect van frisse lucht niet.

Tip #6
Wees creatief en flexibel

En dan bedoel ik niet dat je enorme knutselvingers moet hebben. Alhoewel dat natuurlijk wel een leuke 'ouder-eigenschap' is. Maar, denk buiten de gebaande paden. Gaat het niet zoals je had verwacht? Kan het dan misschien anders? Laat los wat je kent en durf ook eens buiten je comfortzone te gaan.

Tip #7
Werk samen (met je kind)!

Opvoeden doe je nooit alleen. Ook niet als je alleenstaand ouder bent. In de eerste plaats is daar je kind. Opvoeden doe je altijd samen met je kind. Maak hier gebruik van. Weet jij het even niet? Misschien weet je kind het wel. Vraag hem maar gewoon eens: 'Hoe kunnen we samen zorgen dat jij weer rustig wordt?' of 'Weet jij hoe we ervoor kunnen zorgen dat we goed bij elkaar blijven in de supermarkt?' Werk ook samen met je opvoedpartners. Stel elkaar vragen en praat, praat, praat! Zorg dat je op 1 lijn zit en laat irritaties rondom het opvoeden nooit onbesproken.

Tip #8
Bouw netwerk op

Echt een gouden tip. Je kunt het namelijk niet alleen. Ook jij, mega geëmancipeerde, super stoere en sterke 2018 mama niet. Soms wil je even weg, Soms moet je even weg. Even geen mama of papa zijn. Een opa, oma, vriendin, oppas of wie dan ook in de buurt waar je kind zo nu en dan even heen kan, is goud waard. Bovendien is het fijn een uitvalbasis te hebben voor regenachtige woensdagmiddagen en veel te vroege zondagmorgens. Een vriendin met kind is dan echt een aanrader.

Tip #9
Structuur en duidelijkheid

Jawel, echt. Ze komen toch voorbij in deze lijst. En waarom? Omdat het gewoon hartstikke waar is. 800 jaar geleden en nu nog steeds. Als je kind weet waar hij aan toe is, is hij stukken leuker. En dan is de volgorde nog belangrijker dan de tijd. Je hoeft echt niet elke dag om 17.30 te eten, maar als je kind gewend is dat hij elke dag nog even televisie mag kijken voor het eten, sla het dan niet over. Uiteindelijk kost het dan langer voordat hij aan tafel zit, dan als je hem nog even gunt wat hij gewend is. En verder is 'nee' 'nee' en 'ja' 'ja'. Punt.

Tip #10
Maak het jezelf makkelijk

Mijn voornemen: elke dag samen met mijn peuter koken en niet zo'n moeder worden die haar kinderen voor de tv stalt aan het einde van de dag. De uitkomst: mijn kind kijkt elke dag tv als ik kook. Even vond ik mezelf een slechte moeder. Heel even. Toen bedacht ik me dat we hier allebei een stuk gelukkiger van worden. Niet alles hoeft 'perfect'. En van 30 minuten tv op een dag wordt je kind echt niet slechter. Ook niet van slapen in de box, een stukje taart op een verjaardag of gepureerd eten overigens. Je bent geen slechte moeder, je maakt het jezelf gewoon niet moeilijker dan nodig.

Tip #11
Groente is gewoon eten.

De bonustip. Maak van groente alsjeblieft niks speciaals. Sterker nog, verban het woord uit je huis. Broccoli is eten, net als aardappels en de speklap. Als er iets groens op je bord ligt, is dat niet anders, minder lekker, gezonder of wat dan ook. Tenminste, niet voor je kind. Mijn zoontje is dol op erwtjes, boontjes (van oma, niet van mama), spekjes, frietjes, zalm, broccoli, rijst, bloemkool, aardappels en brood. Hij houdt niet van wortels, gehaktballen, spaghetti, ui en ei. Groente is bij ons geen aparte categorie met meer aanzien. En dus worden de erwtjes met net zo veel smaak gegeten als de aardappels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten