zaterdag 28 januari 2012

Slapen


Kind (3 jaar) ligt in bed, maar wil maar niet gaan slapen. Ik vraag aan het kind: "Waarom wil je niet gaan slapen?" Kind zucht en zegt: "Ja....omdat ik gewoon niet moe ben...."

Slapen: hoeveel, hoe vaak, wanneer, waar, hoe lang? Ik krijg van ouders vele vragen als het op het slapen aankomt. Het eerste wat ik tegen ouders zeg als ze zich zorgen maken over het slaapritme van hun kind is: er is geen gemiddelde. Zeker voor het slapen geldt: elk kind is anders!
Dat neemt echter niet weg dat wij geen invloed hebben op het slaapgedrag of dat het slaapgedrag van ons kind ons nooit zorgen hoeft te baren. Hieronder wat simpele tips en weetjes en slaapritmes die ik veel zie in mijn werk.

Aanleren van slapen
Het klinkt misschien gek, maar op veel van het slaapgedrag van je kind, heb je invloed. De behoefte aan slaap bepaalt je kind, de rest bepaal jij. Bij pasgeboren baby's wordt het ritme van slaap veelal door henzelf bepaalt. Vaak wordt geadviseerd je baby te laten slapen als hij zelf aangeeft moe te zijn. Als ouder en opvoeder merk je snel genoeg wanneer dit is. Zeker in het begin is dit prima. De meeste baby's slapen veel en hebben nog geen duidelijk ritme van wakker zijn en slapen. Sommige ouders zullen merken dat na een paar maanden er toch een bepaalt ritme ontstaat. Je baby slaapt drie keer per dag 1 tot 1,5 uur achter elkaar bijvoorbeeld. Andere ouders zullen totaal geen ritme kunnen ontdekken in de slaapbehoefte van hun baby. Hij slaapt de ene keer 's ochtends 2 uur en de andere keer helemaal niet. Of hij slaapt halve uurtjes verspreid over de dag.
Voor beide baby's werkt dit prima en zolang een baby voldoende slaap krijgt, is er weinig aan de hand. Maar, het kan fijn zijn je baby wel een bepaald ritme aan te leren. Voor je baby brengt dit rust, maar voor jou ook. Daarnaast kan het zijn dat je baby beter slaapt als er een duidelijk ritme is, terwijl het anders wellicht niet aan voldoende slaap komt.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, om het slaapgedrag van je kind te beïnvloeden. Laat je kind op een vaste, donkere plek slapen, maak van het slapen een ritueel, leg je kind elke dag op dezelfde tijd(en) in bed en laat je baby van begin af aan wennen aan geluiden om hem heen tijdens het slapen. Dit zijn zo een aantal tips om het slaapgedrag te beïnvloeden of zelfs aan te leren.

De slaapplek
Als je wilt dat je baby een stabiel slaapritme ontwikkelt, is het belangrijk om hem altijd op dezelfde plek te slapen te leggen. Het beste is ook, als dit een plek is waar niets anders gebeurt dan slapen. Veel ouders zullen een babykamer hebben waar het kind ook verschoont, aangekleed en gewassen wordt. Dit is in principe prima. Waar het bij jonge baby's vooral om gaat is dat ze leren dat slapen en spelen op verschillende plekken gebeurt. Dit om te voorkomen dat je baby steeds in de box in slaap valt en in bed gaat spelen. Hoe kun je hiervoor zorgen?
Mocht je baby in de box in slaap vallen, haal hem dan uit de box en leg hem in bed. Leg je je baby op bed en gaat hij niet slapen? Haal hem dan uit bed. Geen één baby heeft hetzelfde ritme, maar als een baby net 2 uur geslapen heeft, valt hij echt het komende uur niet zomaar weer in slaap. Je zult vanzelf wel een beetje in kunnen schatten hoe lang je baby op is tot hij weer moe wordt.
Verder is het bij de slaapplek belangrijk dat je deze plek donker kunt maken. Dit hoeft niet pikdonker te zijn, maar met een donkere slaapkamer geef je aan: slapen hoort bij donker, wakker zijn bij licht. Hiermee voorkom je ook dat je baby in de huiskamer in slaap valt. Daarnaast leert hij zo dat slapen vooral bij de nacht hoort en wakker zijn bij overdag. Dit kan van invloed zijn op het gaan doorslapen 's nachts.
Ook is het belangrijk om de slaapplek rustig te houden. Zo min mogelijk prikkels, niet te veel felle kleuren. Probeer speelgoed zo veel mogelijk uit de slaapkamer te houden. Voor een baby kan het ook fijn zijn om van het bedje een hemelbedje te maken, waarbij je de boven en zijkant afsluit met een doek. Sluit nooit het hele bedje in met een doek!
Tot slot wil ik hier toevoegen dat het te allen tijde onverstandig is om je kind, maar vooral je baby, in jouw eigen bed te laten slapen. Ten eerste omdat dit, voor een (pasgeboren) baby, erg gevaarlijk kan zijn. Je kunt er in je slaap overheen rollen, de deken kan over zijn gezichtje raken, allemaal zaken die ernstige, of zelfs, dodelijke gevolgen kunnen hebben. Voor een ouder kind is het eveneens belangrijk te weten dat de slaapkamer van papa en mama niet zijn slaapkamer is. Dit om te voorkomen dat je kind niet meer in zijn eigen bed wil slapen en zo erg onrustige nachten heeft. Daarnaast kan het, ook bij oudere kinderen, nog steeds gevaarlijk zijn om bij volwassenen in bed te liggen.

Hoeveel slaapt een kind?
Voor elke baby en voor elk kind kan de slaapbehoefte enorm verschillen. Er zijn baby's van 3 maanden die drie keer per dag slapen, tot wel 2 uur per slaapje. Er zijn ook baby's van 3 maanden die maar een uurtje op de dag slapen. In beide gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt aan je baby zien of hij genoeg slaap krijgt door goed op zijn stemming te letten. Als de baby van 3 maanden die maar een uurtje op de dag slaapt, erg huilerig is, weinig initiatief neemt en slecht eet, dan kan het zijn dat hij misschien toch meer slaapbehoefte heeft op de dag. Daarnaast kun je kijken naar zijn slaapgedrag 's nachts. Als de baby van 3 maanden die drie keer 2 uur slaapt op een dag, 's nachts veel wakker wordt of lang nodig heeft om in slaap te vallen, kan het zijn dat hij overdag te veel slaapt. Hiermee kun je simpelweg 'experimenteren' door je baby meer of minder op bed te leggen overdag. Ook kun je vrij makkelijk je baby simpelweg eerder wakker maken of na een bepaalde tijd in de middag niet meer laten slapen, zodat hij 's avonds wel weer makkelijk in slaap valt.
Ik kan niet vaak genoeg benoemen dat er geen gemiddelde is en dat dus ook geen enkel kind afwijkend is in zijn slaapritme. Toch kun je met je baby werken naar een bepaald ritme en kan er ook wel iets gezegd worden over de tijd die een kind gemiddeld op de dag slaapt. Hieronder een voorzichtig overzichtje:

Baby's tot een maand of 3: houd het eigen ritme aan, volg de slaapbehoefte van je baby en probeer te kijken of je een ritme kunt ontdekken. Deze jonge baby's kennen nog geen verschil tussen dag en nacht en zullen dus zowel 's nachts als overdag slapen en wakker zijn. Een baby tot 2 maanden kan wel 20 uur per dag/nacht slapen.
Vanaf de 3 maanden gaat een baby 's nachts langer slapen en krijgt het kortere slaapjes overdag.
De duur van een slaapje kan erg verschillen per kind. Hieronder ga ik uit van 1, 1,5 of 2 uur slaap, afhankelijk van de hoeveelheid slaapjes en de leeftijd. In eerste instantie neemt de duur van de slaapjes af, vervolgens zul je als opvoeder de hoeveelheid slaapjes verminderen.
Baby's van 3 - 6 maanden: drie keer per dag slapen (10.00 - 13.00 - 16.00)
Baby's van 6 - 12 maanden: twee keer per dag slapen (10.00 - 15.00)
Baby's/dreumesen van 12 - 24 maanden: twee of een keer per dag slapen (10.00 - 15.00 of 13.00)
Dreumesen / peuters van 24 - 36 maanden: een keer per dag slapen (13.00)
Vanaf de 36 maanden kun je het slapen 's middags gaan afbouwen. Je kunt aanhouden dat je met de leeftijd van 3,5 jaar je kind niet meer laat slapen overdag.
Toch kan dit ritme per kind erg verschillen. Sommige baby's slapen nog langer drie keer op een dag, anderen zijn al veel eerder toe aan één slaapje overdag. Ook de tijden kunnen best wat afwijken en zullen, zeker in het begin, ook erg afhankelijk zijn van hoe laat je kind 's ochtends wakker wordt. Daarnaast kan je de tijden gaan verschuiven als je merkt dat je kind van twee slaapjes overdag naar één slaapje gaat. Een verschuiving van 10.00 naar 13.00 is dan best heftig. Kies er dan voor om de bedtijd 's ochtends steeds iets op te schuiven. 's Middags kun je je kind dan ook iets later op bed leggen en hem na een half uurtje of uurtje wakker maken.

Slaapritueel
Een slaapritueel kan erg helpen om je kind op een rustige manier te slapen te leggen. Eveneens kan het er op latere leeftijd voor zorgen dat je kind ook op de afgesproken tijd naar bed gaat. Zoals bij alles is het voor kinderen fijn als ze weten wat er komt, zo ook met slapen. Een bedtijd zegt voor jonge kinderen nog erg weinig. Ze kunnen immers nog geen klok kijken en hebben nog geen goed besef van tijd. Het is daarom belangrijk om op een andere manier duidelijk te maken dat de bedtijd nadert. Hier kan een vast ritueel erg bij helpen.
Wat dit ritueel is, kun je helemaal zelf invullen. Wel is het altijd fijn voor je kind als je op tijd aangeeft dat het tijd wordt om te gaan slapen. Er zijn verschillende dingen die je dan kunt doen. Veel dingen doe je al zonder dat je er misschien erg bij nadenkt. Pyjama aan, tanden poetsen, misschien wel een verhaaltje voorlezen of een slaapliedje zingen. Probeer hierin een vaste volgorde te hanteren en probeer ook elke keer dezelfde stappen te doorlopen.
Verder is het vooral belangrijk om de tijd te nemen. Als je altijd een verhaaltje leest met je kind voor het slapen, denk dan niet als alles een keer wat uitloopt 'dat sla ik vandaag wel over'. Die 5 minuten maken echt niet zo veel uit. Bovendien zul je merken dat je kind een stuk makkelijker in slaap valt als je het verhaaltje wel leest. Je kind voelt het ook aan als jij eigenlijk niet zo veel tijd hebt, hij voelt de onrust. Geen fijn gevoel als je moet slapen natuurlijk.
Bij het slaapritueel kan ook een speentje of slaapknuffeltje/doekje betrokken worden. Deze kun je ook goed gebruiken om het einde van het slapen aan te geven. Want, een ritueel bij het uit bed komen, is net zo belangrijk als een ritueel bij het naar bed gaan. Op mijn groep delen wij de knuffeltjes en speentjes uit vlak voordat de kinderen naar bed gaan. Ze weten waar deze dingen liggen en lopen zelf mee om alles 'in ontvangst te nemen'. Zodra de kinderen uit bed komen, leggen ze zelf hun speentje weer terug op de juiste plek en leggen ze hun knuffeltje terug in hun eigen bakje (alleen of met hulp van de juf). Hiermee is er een duidelijk en begin en einde aan het slapen.
Tot slot wil ik hier nog even toelichten dat een fles geven in bed, wat mij betreft, niet bij het slaapritueel zou moeten horen. Een fles voor het slapen, kan, maar geef hem dan niet in bed. Baby's en peuters moeten leren dat het bed is om te slapen en niet voor iets anders (spelen of eten). Bovendien is het voor een baby erg fijn om nog even 'uit te buiken' na het drinken, dit kan niet als je op je rug ligt en gelijk in slaap valt. Het is misschien makkelijk voor papa en mama, maar erg lastig om dit weer af te leren als je kind groter wordt.

Middagslaapje 'afleren'
Hoewel je kind zijn eigen slaapbehoefte bepaalt, geldt voor veel kinderen ook dat ze gewend raken aan het slapen overdag. Dit kan betekenen dat je kind, ondanks dat het de behoefte niet meer heeft, toch overdag in slaap valt. Veel opvoeders hoor ik dan zeggen: als het kind slaapt, zal het de slaap ook wel nodig hebben. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Je kunt dit goed meten aan zijn slaapgedrag 's nachts. Gaat je kind 's avonds met moeite naar bed en wil hij de slaap maar niet vatten? Dan kan er zeker sprake zijn van een te veel aan slaap overdag. Maar, ook als je kind 's avonds wel gewoon gaat slapen, kan het zijn dat het middagslaapje overbodig is. Dit heeft vooral te maken met de leeftijd van je kind. Als je kind zo'n 3,5 is, is het belangrijk dat hij gaat leren overdag niet meer te slapen. Hier moet je kind immers aan wennen als hij naar school gaat.  Je kind simpelweg niet meer 's middags naar bed brengen, is vaak niet de beste manier om het middagslaapje 'af te leren'. Dit kan een erg abrupte overgang zijn. Probeer in plaats daarvan het middagslaapje eerst een tijdje in te korten. Slaapt je kind normaal gesproken zo'n twee uur? Maak hier dan een tijdje een uur van. Maak je kind na een uur slaap wakker. Daarna kun je dit eventueel nog verkorten tot een half uur, waarna je het middagslaapje helemaal uitdooft.
Het kan zijn dat je kind het prima volhoudt zonder middagslaapje tót het einde van de middag. Sommige kinderen van 3,5 bij mij op de groep vallen simpelweg gewoon om om een uur of 16.00... Wat je dan altijd kunt doen, is ze een hazenslaapje gunnen. Leg ze 15 minuutjes op de bank of een matrasje en maak ze dan wakker. Soms is het heel moeilijk om wakker te worden uit zo'n 'powernap'. Zorg dan gelijk voor afleiding en ga iets doen met je kind.


FAQ
Mijn peuter komt 's nachts steeds uit bed, wat kan ik doen?
Als je peuter groot genoeg is voor een 'groot' bed en hierdoor zelfstandig zijn bed uit kan komen en misschien zelfs naar beneden kan komen, kan dit erg lastig zijn. Zeker als dit niet de bedoeling is. Allereerst is het hierbij belangrijk om na te gaan waarom je peuter dit doet. Is hij niet moe? Slaapt hij overdag misschien te veel? Is er visite en hoort hij gezelligheid? Is hij bang op zijn kamer in het donker? Wil hij naar de wc (ondanks dat hij misschien een luier om heeft in bed)? Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je peuter 's avonds of 's nachts uit bed komt. Probeer hier achter te komen en dit probleem voor je peuter op te lossen.
Maar, het kan ook net zo goed zijn dat je peuter heeft ontdekt dat hij dit kan en dat hij op deze manier aandacht van je krijgt. Wat is jou reactie op dit gedrag? Mag je peuter misschien nog wel even op de bank erbij komen zitten? Krijgt hij misschien nog een glaasje melk? Mag hij misschien bij jullie in bed slapen? Als je dit gedrag op deze manier beloont, zal je peuter dit blijven herhalen. Zodra je door krijgt dat het puur aandacht vragen is (of geen zin om te slapen), vertel je peuter duidelijk en helder dat het tijd is om te gaan slapen en leg hem terug in bed. Blijft je peuter uit zijn bed komen? Herhaal je handeling. Bij de derde keer kun je je beperken tot enkel het terug leggen van je peuter in bed.
Bij peuters die dit gedrag veel laten zien, kan het even duren voordat deze methode effectief is. Soms moet je misschien wel tien keer op een avond je peuter terug leggen in bed. Echter, uiteindelijk zul je merken dat, doordat je dit gedrag op geen enkele manier beloont, het zeer effectief is.
Sluit je peuter nooit op in zijn kamer! Dit kan erg beangstigend zijn. Bovendien kan dit erg voelen als een straf. Bedenk dat jij waarschijnlijk degene bent die dit gedrag in eerste instantie (per ongeluk) hebt beloond en dat het niet de schuld van je peuter is dat hij steeds uit bed blijft komen.

Vanaf wanneer slaapt mijn baby 's nachts door en wat ik doen om dit te stimuleren?
Vanaf wanneer je baby 's nachts doorslaapt, kan erg verschillen per kind. Officieel noemen we het doorslapen als je baby 5 uur of meer achtereen 's nachts slaapt. Vanaf een maand of 2 gaan veel baby's dit doen. Vanaf ongeveer 3 maanden kun je zien dat je baby langere nachten gaat maken en overdag kortere slaapjes doet. Om je baby te laten wennen aan het langer slapen 's nachts kun je je baby af en toe even laten huilen (nooit langer dan 10 minuten). Je kunt alleen even gaan kijken en bijvoorbeeld een speentje terug geven. Echter, houd wel goed in de gaten dat dit ritme zich langzaam opbouwt en je baby er aan moet wennen dat hij 's nachts ook geen voeding meer krijgt, maar pas de volgende ochtend. Als je echt merkt dat je baby behoefte heeft aan eten, een schone luier of iets anders, dan moet je die uiteraard geven.

Mijn baby valt erg moeilijk in slaap, kan ik hier iets aan doen?
Ja, hier kan je zeker iets aan doen! Allereerst zijn er kinderen die nu eenmaal moeilijker in slaap vallen of erg licht slapen en van het minste wakker worden. Dit kan je echter best een beetje beïnvloeden. Door vanaf het begin je baby te laten wennen aan het slapen met geluiden om hem heen, zal hij minder snel wakker worden als jij bijvoorbeeld beneden stofzuigt. Daarnaast zijn er nog een paar kleine trucjes om je baby rustig in slaap te laten vallen. Een vast slaapritueel (zie hierboven) kan veel uitmaken. Je kunt je baby aaien over zijn neusje. Een hand op zijn voorhoofdje leggen of onder zijn hoofd. Een hand op zijn buikje leggen. Ook slapen baby's soms goed in met een pinkje in hun mond (van jou), omdat ze een speentje er zelf uitduwen en hem dan niet terug kunnen stoppen. Je kunt je baby ook een beetje vastleggen in bed. Niet helemaal inbakeren, maar de onderkant van zijn slaapzakje onder het matrasje stoppen en een dekentje aan weerszijden instoppen. Let hierbij wel goed op dat als je baby begint te rollen, je hem of zo goed vastlegt dat hij niet kan omrollen of dat (als hij ook weer terug rolt) je hem niet meer vastlegt, om te voorkomen dat hij niet meer terug kan rollen.

Wat is beter, slapen met of zonder speen?
Of er een 'beter' is hier, is moeilijk te zeggen. Het kan in elk geval geen kwaad om je kind te laten slapen met een speen. Baby's hebben van nature een grote zuigbehoefte. Vaak meer dan nodig is om voeding tot zich te nemen. Een speentje kan dan erg helpen om rustig in slaap te vallen. Probeer je baby wel te leren dat een speentje vooral tijdens het slapen gebruikt wordt en gebruik deze niet als 'stop' als je baby overdag huilt. Als je kind wat ouder wordt, kun je langzaam ook het speentje tijdens het slapen gaan afbouwen.
Waarom het belangrijk is om een speen alleen tijdens het slapen te gebruiken én om het speengebruik bij peuters af te leren, heeft te maken met verschillende dingen. Als baby's tandjes krijgen, moeten deze genoeg ruimte hebben om goed te groeien en op de goed plek te komen. Verder kan het de spraak van een kind sterkt beïnvloeden als hij de hele dag een speen in de mond heeft.

Mijn baby slaapt erg slecht op het kinderdagverblijf, hoe kunnen we dit verbeteren?
In mijn werk hoor ik dit erg veel. Vooral baby's kunnen op het kinderdagverblijf soms een stuk minder goed slapen dan thuis. Allereerst moet je je beseffen dat dit veel oorzaken kan hebben: het is drukker, de slaapkamer is anders, het bed is anders, je hoort meer, baby's worden op het kinderdagverblijf vaak veel meer geprikkeld en hebben meer onrust in hun lijfje, het ruikt anders, pedagogisch medewerkers hebben minder tijd voor je baby dan jij thuis hebt, etc. Met andere woorden: er is sprake van een hele andere situatie. In het begin moet je baby hier erg aan wennen. Uiteindelijk leren de meeste baby's prima slapen op het kinderdagverblijf, maar zal dit vaak wel iets minder blijven dan thuis. Hier is niet veel aan te doen. Thuis halen ze deze slaap vaak gewoon weer in door wat meer te slapen.
Wat kan helpen is als pedagogisch medewerkers de tijd nemen voor de baby en het rustig in bed leggen, hier ook een ritueel aan verbinden. Verder kan een doekje, knuffeltje of slaapzakje van thuis soms erg helpen.



Wil je dat ik een keer bij jou thuis kom om je hierbij te coachen? Dat kan! Kijk op www.parentingcompany.nl!

Natuurlijk kun je ook al je vragen digitaal aan mij stellen, zoals je hieronder kunt lezen. Voor nog meer informatie en handige tips: kijk eens op www.slaapbabyslaap.nl. Een erg handige site helemaal gewijd aan het slapen van je jonge kind!

20 opmerkingen:

  1. Ik heb mijn kindje van 3 jaar te vaak toe gelaten om haar bedje uit te komen of om samen met mij in haar bedje in slaap te vallen en nu probeer ik dat goed te maken met de uitleg hierboven . De eerste dag ging al redelijk goed maar ik ben benieuwd voor morgen wanneer ze beseft dat dit niet eenmalig was ! Ik vind het echter soms ook leuk als papa met de nacht werkt om samen met de kinderen in het grote bed te slapen . Is dit dan wel een goed idee of maakt dat het alleen maar moeilijker ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Elke,
      Zoals hierboven beschreven, ben ik er geen voorstander van om je (jonge) kinderen bij jou in bed te laten slapen.
      Als jij dit ook niet wilt, zul je hier één lijn in moeten trekken. Het wordt inderdaad moeilijker als het af en toe wel mag. Bovendien is dit erg onduidelijk voor je 3-jarige dochter.
      Dus, slapen doe je in je eigen bed, altijd, ook als papa een nachtje weg is. De enige uitzondering die je, wat mij betreft, kan maken, is bijvoorbeeld op zaterdagochtend nog even 'uitslapen' bij papa en mama in bed.

      Mocht het nu een grote strijd worden om haar weer in haar eigen bedje te krijgen, neem van mij aan: even een paar nachtjes volhouden en ze wil niet eens meer anders.

      Ik hoop dat je hiermee verder kunt!

      Verwijderen
    2. Mijn naam is Liza en ik ben moeder van 2 jongens, Finn en Sam (5 en 3 jaar oud).

      Finn en Sam hadden beide een groot slaapprobleem. Bij Finn begon het toen hij 1 was en bij Sam al vanaf zijn geboorte. Ik heb de volgende producten gebruikt en ze werken FANTASTISCH!

      Het is een Sleep Sheep dat geluiden maakt die je baby heeft gehoord in de baarmoeder en een Tranquil Turtle die een magische zeeschittering tegen het plafond projecteert en 2 rustige muziekje kan afspelen. Beide producten zijn van het merk Cloud B. Ik geloof dat ze verkocht worden op de site van www.nenko.nl. Zowel Finn als Sam gaan nu rustig slapen en slapen ook door. Deze producten zijn revolutionair!! https://www.youtube.com/watch?v=Pk400saUwc4

      Verwijderen
  2. Hallo,
    Hier het zelfde probleem. Ik heb een dochter van net vier. Ook zij komt elke nacht uit bed, en de laatste nachten soms wel 10 keer. We hebben van alles al geprobeerd. Zo heb ik haar ook genegeerd en haar een uur en een kwartier elke minuut stil teruggelegd (negeren), maar ook dit zag ze als positieve aandacht volgens mij, want het maakte geen indruk...
    Nu is het zo dat er de afgelopen tijd veel is gebeurd, haar oma is overleden en ze zit nu ook op school (groep 0), dit vlak na elkaar... Ik weet dat dit er ook mee te maken kan hebben, maar ik merk ook aan haar dat het een machtspelletje wordt. Ze zegt letterlijk 'ik wl dat jij me naar bed brengt' als ik dat al tien keer heb gedaan..... Wat kan ik doen?
    Ik heb ook gelezen op internet dat er een methode is volgens een Amerikaanse psycholoog dat je je kind terug naar zijn/haar kamer stuurt en dat hij/zij zelf in bed moet klimmen. Komt hij/zij er toch weer uit, dan houd je de deur tegen en zeg je zachtjes dat je er wel bent en dat je niet weggaat en dat ze zelf in bed moet gaan liggen. Dit houdt je dan een aantal minuten vol, totdat ze zelf in slaap is gevallen. Is dit iets?
    Ik ben echt wanhopig. Ik slaap al drie weken niet/nauwelijks en trek het niet langer, mijn lontje wordt ook steeds korter...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebruik de methode van de amerikaanse psycholoog alsjeblieft niet. Wij hebben dat ook gedaan met als gevolg dat onze zoon 3,5 jaar, helemaal niet meer in zijn kamer durft te slapen. Als hij naar bed gaat blijven wij bij hem totdat hij in slaap valt, en 's nachts komt hij standaard rond een uur of 1 naar ons toe. We hebben het laatst 3 weken geprobeerd om hem iedere keer terug te leggen, maar zonder resultaat. Gevolg wij 3 weken total loss en hij ook, zodat hij overdag weer in slaap viel. Wij hadden het idee weer helemaal terug bij af te zijn.
      Als hij nu 's nachts bij ons komt wachten we tot hij in slaap valt en brengen hem dan terug.

      Verwijderen
    2. Voor een methode waarbij je de slaapkamerdeur van je kind dichthoudt, ben ik ook niet. Hiermee geef je je kind het gevoel dat je hem opsluit en dat kan er inderdaad voor zorgen dat zijn slaapkamer een angstige plek wordt.
      Als je kind slecht slaapt omdat er veel verandert in zijn leven, pak dit dan eerst aan. Net als jij verwerkt je kind 's nachts. Bij ingrijpende gebeurtenissen kan dit verwerken ervoor zorgen dat je kind 's nachts huilend of angstig wakker wordt. Probeer dan ook overdag bezig te gaan met dit verwerken. Maak samen tekeningen, lees boekjes (kijk ook eens bij de blogpost rouwverwerking bij jonge kinderen voor meer tips).
      Daarnaast, als je kind 's nachts slecht slaapt, vervolgens overdag in slaap valt om dan 's nachts weer slecht te slapen; probeer dan het slapen overdag zoveel mogelijk te beperken! Bij sommige kinderen kan een kwartier slapen overdag er al voor zorgen dat ze ´s avonds uren wakker liggen. Probeer dit uit en laat je kind zo nodig niet slapen overdag.
      Verder blijf ik bij bovenstaande methode uit de blogpost. En onthoudt: de aanhouder wint...

      Verwijderen
  3. goede dag.
    mijn kind is 4 jaar en heeft sinds kort de gewoonte na het eten te slapen en is al 2x voor gekomen dat hij tegen 11 uur wakker is en daarna toch weer in slaap valt wat ken ik hier het beste an doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi JannekePetra, mijn dochtertje is bijna drie jaar en heeft slaapproblemen. Sinds drie maanden ligt ze in een peuterbed waar ze zelf in&uit kan. Sinds een paar weken weigert ze overdag nog langer te gaan slapen, terwijl ze overduidelijk heel moe is. Ze pakt het speelgoed waar ze bij kan en gaat spelen, pakt haar drinkfles en maakt dan haar hele kamer nat of plakt ze haar muurstickers op haar lijfje. 's Avonds vertoont zich een zelfde patroon. We brengen haar rond 19.00 uur naar bed, waar ze soms pas om 22.00 uur in slaap valt (continu blijft ze om aandacht vragen). De volgende ochtend wordt ze tussen 06.00-07.00 uur wakker. Ik ben over twee weken uitgerekend van ons tweede kindje, wellicht heeft dat effect op haar? Ik weet niet meer wat te doen. Ze is zo verschrikkelijk moe en dat uit zich in haar gedrag. Waarom slaapt ze niet? Hopelijk heb jij tips. Met vriendelijke groet, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Marianne,

      Wat vervelend voor jou en je dochter dat ze zo slecht slaapt! Zeker nu het tweede kindje er bijna aankomt (of misschien inmiddels al is?), kan ik me voorstellen dat dit erg vermoeiend voor jullie is.

      Allereerst kan het probleem, zoals jij zelf al aangeeft, goed te maken hebben met het feit dat jij zwanger bent. Als je dochter zich hier goed bewust van is, zou het zomaar kunnen dat ze nu nog even om wat extra aandacht vraagt, want straks moet ze de aandacht delen. Hoe bereid je je dochter voor op de komst van een broertje/zusje? Misschien heb je wat aan de tips op de pagina: http://opvoedadvies.blogspot.nl/2013/04/een-broertje-of-zusje-erbij.html

      Heel concreet zou je voor nu het volgende kunnen doen:
      Geen drinkfles meer mee naar bed. Ik ben hier sowieso geen voorstander van. Maar, laat hem zeker achterwege als je dochter er een zooitje mee maakt.
      Leg je dochter s middags gewoon in bed, zoals altijd. Slaapt ze na een half uurtje niet? Haal haar dan uit bed. Je wilt niet dat je dochter aanleert te spelen in bed.
      Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat als een peuter niet slaapt s middags, ze ook niet moe is.
      Drie jaar is een leeftijd waarop kinderen langzaamaan afgaan van het middagslaapje. Bij de één gaat dit sneller en gemakkelijker dan bij de ander. Wellicht is jouw dochter er gewoon aan toe om niet meer te slapen s middags. Mocht ze later op de middag toch nog heel moe zijn, laat haar dan maximaal 15 minuutjes slapen.

      Bedenk je daarnaast dat haar gedrag (zoals je beschrijft in een van de laatste zinnen) ook goed veroorzaakt kan worden door iets anders dan moeheid. Bijvoorbeeld de komst van een broertje/zusje en alles wat daarbij komt kijken.

      s Avonds leg je haar ook gewoon in bed (liefst weer zonder fles). Probeer goed de adviezen te volgen uit de blogpost hierboven. Geef zo min mogelijk aandacht op dat moment, maar leg haar gewoon terug in bed als ze eruit komt.

      Probeer je dochter wel overdag voldoende aandacht te geven. Dat dit gedrag zich nu opeens vertoont, geeft aan dat er iets met haar is. Probeer je te verdiepen in je dochter en probeer er samen achter te komen wat haar wellicht dwars zit. Waarom vraagt ze zo veel om aandacht?

      Los van dit alles, kan het peuterbedje ook een onderdeel van het probleem zijn. Soms zijn kinderen gewoon nog niet klaar voor deze stap. Ineens hebben ze de vrijheid om zelf hun bed uit te gaan en dat zijn ze niet gewend. Mocht het probleem niet minder worden, vervang dan het peuterbedje weer voor een babybed. Probeer over een paar maanden, als de baby er een tijdje is en alles weer wat rustiger is, de overgang naar een peuterbed opnieuw.

      Veel succes! Laat je me weten hoe het verloopt?

      Groeten,
      Petra

      Verwijderen
  5. Hoi Janneke Petra,
    We hebben een dochter van bijna 4, ze wil niet zelf gaan slapen. Vanaf een maand of 6 gaat ze "bonken" om in slaapt te vallen. We hebben alles geprobeerd om van het "bonken" af te komen maar niets hielp. Omdat we zelf ook geen goede nachtrust hadden hebben we haar maar bij ons in bed gelaten, als ze dan gaat bonken dan leggen we een hand op haar en dan stopt ze. We willen natuurlijk dat ze in haar eigen bed slaapt maar als ze dan wakker word dan gaat ze bonken totdat ze in slaap valt. En dat duurt heel lang en dan zijn wij (boos) wakker. We hebben zelfs beneden geslapen om haar maar niet te horen. Dit hielp ook niet.
    Om haar in slaap te krijgen zonder dat ze "bonkt" ben ik begonnen met haar in slaap te wiegen op mijn benen. Nu wil ik daarmee stoppen, en ik ben altijd degene die haar naar bed moet brengen. Als mijn vriend haar naar bed brengt als ik er een keer niet ben dan gaat hij bij haar in bed liggen totdat ze slaapt, of een stukje autorijden. Onze vraag is: hoe komt ze van het "bonken" af, en hoe kunnen we haar op een verantwoorde wijze naar bed brengen? Gr, Far en Mar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Far en Mar,

      Hoofdbonken bij jonge kinderen kan een lastig probleem zijn. Het komt voor bij ongeveer 15% van de kinderen en meestal gaat het vanzelf weer over.
      Het lastige is dat de meeste kinderen zich er niet bewust van zijn dat ze dit doen. Ook al is dit voor jullie wellicht ongewenst gedrag, het gedrag afleren door middel van negeren of belonen, werkt dus niet.

      De oorzaak:
      Kinderen die met hun hoofd bonken of hun soms hun hele lijf wiegen voor het slapen gaan, doen dit om te ontspannen. Het is een manier om alle indrukken van de dag te verwerken.
      Vandaar mijn eerste vraag: hoe ziet de dag van je dochter eruit? Probeer te bedenken hoeveel indrukken ze krijgt gedurende de dag. Zijn haar dagen vol en druk? Soms is het lastig om de dagen rustiger te maken, omdat je dochter wellicht naar het kinderdagverblijf gaat en je weinig invloed hebt op de invulling van haar dag. Wat je sowieso wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de avond rustig verloopt. Vermijd 'beeldschermen' aan het eind van de dag/begin van de avond. En probeer een vast ritueel aan te houden.

      Kinderen die bonken beginnen hier vaak, net als jullie dochter, mee rond de 6 maanden. Aangezien het bij jullie dochter zo lang aanhoudt, is naast de vraag hoe haar dag eruit ziet, nog een vraag relevant: heeft ze wellicht ooit iets meegemaakt wat veel indruk op haar heeft gemaakt? Ook al zijn kinderen jong, het overlijden van een familielid, stress in de thuissituatie of een verhuizing kunnen grote invloed hebben. Mocht je dit vermoeden, probeer overdag met haar te werken aan de verwerking hiervan.

      Een derde oorzaak kan liggen in het feit dat dit een gewoonte voor haar is geworden. Ze is er zo aan gewend om zichzelf op deze manier in slaap te krijgen dat ze er niet meer buiten kan.
      Er zijn zelfs volwassenen die enkel in slaap kunnen vallen door zichzelf heen en weer te wiegen.

      Wat kun je doen?
      Allereerst kan een duidelijk en stabiel avondritme erg helpen. Probeer hier altijd aan vast te houden, ook als de dag een keer wat anders verloopt.
      Kinderen die bonken kunnen het fijn vinden om in slaap gewiegd te worden. Dat hebben jullie zelf ook al ondervonden door het wiegen op de benen en het rijden in de auto. Je kunt dit wiegen onderdeel maken van het avondritueel op een manier die je altijd kunt toepassen. Een rondje rijden in een kinderwagen of een spelletje waarbij de beweging voorkomt.

      Maar, aangezien je dochter al 4 is, kun je haar wellicht ook leren om zelf een alternatief te vinden voor het bonken. De herhaaldelijk beweging van het bonken is wat haar rustig maakt. Die herhaaldelijke beweging kan ook ergens anders in gevonden worden. Het aaien van een knuffel of het wiegen met je lijf. Wellicht lukt het haar om in plaats van het bonken zichzelf iets anders aan te leren.

      Zoals hierboven al beschreven helpt het bonken je dochter om de indrukken van de dag te verwerken. Meer aandacht besteden aan het verwerken van de dag aan het einde van de dag kan dus ook helpen. Zo kun je er een gewoonte van maken om met je dochter tijdens het koken of na het eten te praten over de dag. Ook kun je elke dag samen met je dochter een tekening maken over alles wat ze heeft meegemaakt.

      Tot slot, om te voorkomen dat je dochter zichzelf pijn doet én om het lawaai wat ze maakt wat in te perken, kun je ook altijd nog haar bedje tijdelijk vervangen voor een campingbedje. Of je kan haar eigen bedje bekleden of er veilige kussen tegenaan leggen.

      Heel veel succes!

      Verwijderen
  6. Hey, wij hebben een zoontje van 14 maanden. De laatste twee weken wordt hij 's ochtends rond 6u of soms zelfs 5u30 al wakker. Daarvoor sliep hij makkelijk tot 6u30-7u. Doorheen de dag gaat hij nog twee keer slapen (in de voormiddag een kleine twee uurtjes - in de namiddag een anderhalf uurtje). Als we hem toevallig eens vroeger uit bed halen dan is hij daarna lastig en zeurderig, waardoor het voor ons lijkt dat hij die slaapjes toch wel nodig heeft. 's Avonds gaat hij tussen 20u en 20u30 slapen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij terug langer slaapt?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is altijd zoeken met de slaapjes van jonge kinderen. En het kan erg lastig zijn om te weten wanneer je kind te veel of te weinig slaap krijgt. Vaak is 'uitproberen' de beste manier om hier achter te komen.

      'Lastig' en 'zeurderig' gedrag bij het eerder uit bed halen dan normaal, hoeft overigens niet te betekenen dat je kindje de extra slaap nodig heeft. Wakker gemaakt worden, is voor niemand leuk. Ook als jij zelf overdag in slaap valt en je wordt wakker gemaakt, ben je wellicht wat chagrijnig. Maar, als je doorslaapt, slaap je 's avonds weer niet. Je hebt deze slaap dus niet nodig.
      Zo kan het voor je kindje ook zijn.

      Over het algemeen is de stelregel: als je wilt dat je kindje 's ochtends langer doorslaapt, leg hem dan 's avonds later in bed óf laat hem overdag minder slapen.
      Later naar bed 's avonds zou ik in jullie geval niet doen. 20.00u/20.30u lijkt me een prima tijd. Probeer dus toch wat aan te passen in de slaapjes overdag. Je kunt verschillende dingen doen en dit is, zoals hierboven gezegd, een kwestie van uitproberen.

      Verkort het slaapje aan het eind van de middag of laat hem helemaal weg. Wellicht wordt je kindje dan 's avonds wat eerder moe. Kijk wat er gebeurt. 's Avonds eerder naar bed, hoeft te niet betekenen dat je kindje 's ochtends ook eerder wakker wordt, maar dit kan wel. Probeer het uit.
      Ook kun je beide slaapjes wat vervroegen: eerste slaapje in de loop van de ochtend, tweede slaapje in de middag. Nu lijkt het of de slaapjes overdag erg dicht op elkaar zitten.

      Maar, uiteindelijk betekent minder slapen 's nachts, te veel slapen overdag. Dus, verkort toch het slapen overdag een beetje en kijk wat er gebeurt. Nogmaals, lastig en zeurderig betekent niet per see dat je kindje de slaap nodig heeft. Dit is vaak gewoon een kwestie van wennen.

      Succes!

      Verwijderen
  7. Ik heb een zoontje van een jaar dat sinds een week na zijn middag slaapje van 16/1700 uur helemaal overstuur wakker word er is dan niks mee te beginnen troosten wil hij niet. Het lijkt of hij zelf geen raad weet met zichtzelf. Na ong 10 min is het ineens over en is alles goed. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Hij word zelf wakker en niet wakker gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is lastig vanaf afstand te bepalen.
      Ten eerste kan het zijn dat hij naar droomt. Zijn er ingrijpende dingen gebeurd de laatste tijd? Dit kan de oorzaak zijn van naar dromen. Kinderen (en volwassenen) verwerken wat ze overdag meemaken in hun slaap. Door overdag meer tijd te besteden aan het verwerken van alle indrukken of een ingrijpende gebeurtenis, zal je kindje vanzelf rustiger slapen.
      Ten tweede kan het te maken hebben met de hechting. Rond een jaar merken ouders vaak dat hun kinderen 'ineens' last krijgen van een soort verlatingsangst. Ze gaan huilen bij het wegbrengen naar de creche of als papa/mama weggaat. Dat dit voor de meeste kinderen rond het eerste jaar versterkt voorkomt, komt omdat de hechting dan op een soort hoogtepunt zit. Een jaar lang hebben jij en je kindje de tijd nodig gehad om aan elkaar te wennen, op elkaar te vertrouwen en een liefdesband op te bouwen. Bij veilige hechting (in de meeste, gezonde, situaties) mondt dit bij een jaar uit in een soort 'verlatingsangst'. Je kindje is nu zo aan jou gehecht dat hij niet wil dat je er niet bent. Na een tijdje gaat dit vaak vanzelf weer over als hij merkt dat je ook altijd weer terug komt.
      Dit kan er ook voor zorgen dat kinderen overstuur wakker worden. Ze zijn in slaap gevallen met papa of mama naast zich en worden wakker zonder papa of mama. Dat hij niet wil dat je hem troost, kan komen omdat hij een beetje boos is. 'Waarom was je weg?' Deze fase kan erg verwarrend zijn voor kinderen, wat ervoor zorgt dat hij zelf ook niet zo goed weet wat hij moet doen om rustig te worden. Bij hem in de buurt blijven, is aan te raden. Hem laten zien dat je er gewoon voor hem bent als hij je nodig heeft.
      Wat je nu merkt is dat hij vanzelf kalmeert.

      Erg vervelend kan dit zijn. Voor jou, maar zeker ook voor je kindje. Als het een van twee bovenstaande oorzaken betreft, kun je het volgende doen:
      1. Bij naar dromen: probeer overdag meer met verwerken bezig te zijn. Kijk bij de blog 'rouwverwerking bij jonge kinderen' als je denkt dat het gaat om het verwerken van iets ingrijpends. Ook kunnen de verschillende indrukken van de dag zorgen voor naar dromen. Zorg er dan voor dat je kindje een half uur voordat hij gaat slapen zo rustig mogelijk doorbrengt met zo min mogelijk prikkels. Houd zijn slaapkamer rustig, niet te veel verschillende kleuren, lichtjes en muziekjes.
      2. Als het de hechting betreft: een kwestie van tijd. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Blijf bij hem als hij wakker wordt, of probeer er alvast te zijn als hij wakker wordt. Ga rustig naast hem zitten en laat hem zelf wakker worden. Wel moeten kinderen ook leren dat je soms weg bent, maar ook gewoon weer terug komt.
      Daarnaast kan je kijken of hij zijn veiligheid ergens anders kan vinden voor, tijdens en na het slapen. Een knuffeltje waaraan hij erg is gehecht misschien? Zorg dat dat altijd in zijn buurt is als hij wakker wordt.

      Succes!

      Verwijderen
  8. Hallo Janneke Petra,

    Wij hebben een zoontje van net 3 jaar die veel last heeft van nachtelijke angsten/dromen. Hij gaat om 7 uur in bed en slaapt dan ook gelijk in, binnen 10 minuten is hij vertrokken.
    Meestal komt het dan tussen 11 en 2 in de nacht voor dat hij (bijna iedere dag) meerdere malen in de nacht wakker wordt. We gaan dan naar hem toe en troosten hem, dat lukt maar het komt dan snel weer terug.

    Hij heeft ook een periode gehad dat hij na een uur slapen alweer gillend wakker werd en niet was te troosten dit gebeurde altijd tussen 8 en 11 uur 's avonds dit was volgens ons nachtangst, dit is nu overgegaan naar verder in de nacht.

    Wij denken dat het te maken heeft dat hij te vermoeid in bed gaat, hij slaapt namelijk niet meer tussen de middag waar wij denken dat hij het wel nodig heeft. Hij is overdag erg vrolijk en vooral erg doenig. Hij speelt het liefst buiten en is erg energiek. Het begint eind van de dag rond half 5 dat we zien dat hij moe wordt, hij gaat dan slecht luisteren, slecht eten en wordt vervelend.

    Wij krijgen hem tussen de middag niet meer in bed, hij wil niet en zegt dat hij niet moe is. Als het zeer incidenteel wel lukt hem te laten slapen gaat het beter in de nacht.

    Kan jij ons vertellen/tips geven wat te doen om dit aan te pakken.

    Graag horen wij van jou.

    groeten Frido en Annemiek van der Eng

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Frido en Annemiek,

      Wat lastig dat jullie zoontje zo angstig wakker wordt 's nachts. Vooral voor hem ook niet leuk om elke nacht zo wakker te worden.

      Bedenk je allereerst dat het normaal is dat jonge kinderen 5 a 6 keer per nacht wakker worden. De meeste kinderen slapen dan vaak vanzelf weer in, sommige kinderen hebben hier moeite mee. Wakker worden gebeurt vrijwel altijd na de REM-slaap, dit is de actieve periode in je slaap waarin je droomt. Een nare droom kan angstig wakker worden tot gevolg hebben, maar als dit elke nacht gebeurt, is het waarschijnlijker dat het iets anders is.

      's Nachts verwerken kinderen wat ze overdag meemaken. Als ze veel meemaken of overprikkeld zijn, kan dat slaapproblemen geven. Sommige kinderen slapen hierdoor erg slecht, anderen worden veel en soms angstig wakker.

      De eerste vraag die ik heb, is: heeft jullie zoontje recentelijk iets ingrijpends meegemaakt? Dit kunnen voor de hand liggende dingen zijn, maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt. Misschien iets op het kinderdagverblijf of bij de oppas?

      Hoe ziet de dag van jullie zoontje eruit? Wat is de dagstructuur? Merk je verschil met de ene of de andere dag? Hoe gaat het bijvoorbeeld in het weekend?

      Probeer aan de slag te gaan met het verwerken van de dag, door met hem te praten over wat hij heeft gedaan of dingen uit te spelen/tekenen. Kijk bij wat bij jullie en je zoontje past.

      Als je het idee hebt dat je zoontje erg vermoeid is, gun hem dan zo rond 16.30 nog even een haze-slaapje. Even 15 minuutjes op de bank in slaap vallen, kan al wonderen doen. Probeer eens uit of dat werkt.
      Als hij tussen-de-middag niet wil slapen, zou ik dat ook niet meer proberen. Hij is tenslotte al 3 en als hij naar school gaat, kan het ook niet meer. Als hij de middag tot 16.30 goed volhoudt, denk ik ook echt niet dat hij moe is tussen de middag.

      Ook kan het zijn dat jullie zoontje zich erg bewust is van de donkere kamer en/of jullie aanwezigheid als hij 's nachts wakker wordt. Wellicht kan een nachtlampje helpen.
      Hem voordat hij gaat slapen vertellen dat jullie vlakbij zijn en hij altijd naar jullie toe kan (of jullie naar hem) helpt misschien ook.

      Houd een vast naar-bed-gaan-ritueel aan elke avond en probeer de slaapkamer al uit te gaan voordat je kind slaapt. Zo leert hij zelf in de te slapen, zonder jullie hulp.

      Als hij 's nachts angstig wakker wordt, ga je uiteraard naar hem toe. Probeer hem wel in bed te laten liggen en vanuit daar gerust te stellen. Ook dan ga je weg voordat hij weer inslaapt, zodat hij dat zelf leert (als dat lukt).

      Verbind tot slot de slaapkamer en het bed van je kind nooit aan iets negatiefs. Stuur hem niet voor straf naar zijn kamer of eerder naar bed bijvoorbeeld.

      Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen. Wel blijft het erg lastig om er vanaf afstand iets over te zeggen. Willen jullie graag dat ik een keertje mee kijk?
      Kijk dan eens op www.parentingcompany.nl voor opvoedondersteuning bij je thuis. Daar kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van mijn opvoedondersteuningspraktijk.

      Succes!

      Verwijderen
  9. Beste Janneke Petra,

    bedankt voor je reactie.

    Als antwoord op vraag kan ik nee beantwoorden, tenminste niet dat wij weten of gemerkt of gehoord hebben.

    Zijn wekelijks ritueel is al heel lang hetzelfde (samen met zijn zusje van 1) maandag ben ik thuis, dinsdags bij mijn schoonouders (daar is zijn neefje ook, dit is een erg drukke dag voor hem), woensdag is annemiek thuis (gaat hij de ochtend naar de peuterspeelzaal), donderdag is hij bij mijn ouders, vrijdag is annemiek weer thuis.
    We merken aan hem dat de dinsdag en de donderdag de zwaarste dagen zijn, hij wil zich dan bewijzen en haalt alles uit de kast.
    Ook merken wij dat hij het heerlijk vindt als wij samen thuis zijn en ook thuis zijn met z'n allen.

    In zijn slaapkamer heeft al een lampje wat de hele nacht brandt.
    We laten hem eind van de dag altijd even een half uur tv kijken voor en na het eten. Dit lijkt ook niet te helpen.

    het blijft dus lastig om het probleem te tackelen.

    Gr. Frido en Annemiek van der Eng

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo,
    Ik zit de laatste weken met de handen in mijn haar met mijn ondertussen 9 weken oude dochter. Ik krijg ze overdag niet langer in slaap als 45 min ongeveer. We starten de dag rond 7u 's morgens, daarna even bij mama en spelen op haar plaid of in de box, daarna bij jengelen (en ik raag mij af of ik dit misschien te laat doe, maar ik zie geen andere vermoeidheidssignalen) leg ik haar op bed. Ze slaapt vrij snel in dan en klokslag 45 min later is ze wakker, wenend, krijsend,... nog duidelijk stikop.
    Nu heb ik al vanalles geprobeerd: ophalen, maar dan is ze histerisch, tutjes teruggeven, maar dit kan ik wel 30 keer doen en dan is het vaak weer tijd voor de volgende voeding, oppakken en troosten en terug in bedje leggen: idem krijsen, 10 min laten wenen, dan wordt het ook krijsen... ze is niet meer vrolijk overdag en ze staart zo wat voor haar uit.
    Ze krijgt medicatie tegen reflux en krampjes.
    Ik geef borstvoeding. Ik krijg hier echt geen ritme, ik loop op de toppen van mijn tenen en mijn kleuter van 3 die is daar de dupe van, want ik loop de hele dag madame te troosten (lees tut geven, ronddragen,...) in de nachten slaapt ze vrij goed, met wel nog nachtvoeding, maar daar gaat het laatste tijd ok, dan is ook even anders geweest, waardoor we 100 tutjes per nacht konden doen. Ik krijg op geen enkel manier precies een vrolijk kindje en dat frustreerd mij enorm. Mijn schoonouders die dan zeggen: dat gaat wel voorbij en ze zal niet veel slaap nodig hebben,... daar wordt ik zo lastig van, aangezien ik zie dat ze duidelijk moe is en nood heeft aan slaap. Moet ik echt een vast ritme op de klok gaan maken?

    Alvast bedankt,
    Lieselotte

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo,
    Ik heb een zoontje van 2,5jaar en hij slaapt thuis ontzettend goed. Overdag van 13:00-15:00 a 15:30uur en s'nachts van 19:00-7:00 a 7:45uur
    Mijn zoontje gaat al vanaf na mijn zwangerschapsverlof naar het kinderdagverblijf (sinds afgelopen oktober 2x pw en daarvoor 1xpw). Mijn zoontje heeft als baby altijd prima geslapen op het KDV maar sinds vorig jaar slaapt hij niet meer op het KDV. Eerst dachten we vanwege een nieuwe groep (is een groepje hoger gegaan ivm zijn leeftijd & ontwikkeling) en natuurlijk ook meer en andere prikkels en meer kindjes van zijn leeftijd.
    Dat mijn zoontje niet slaapt op het KDV hebben we los gelaten. We vinden het belangrijk dat hij thuis goed slaapt en hij haalt zijn slaapt thuis ook goed in.
    Maar het probleem dat wij thuis hebben is als hij na een KDV dag thuis komt hij totaal niet te genieten is en ONTZETTEND MOE is, zo moe dat hij geen avondeten meer kan eten. Gelukkig sinds 1 jan '17 zijn ze op onze KDV gestart met warme maaltijden s'middags. Hier zijn wij ontzettend blij mee want hij eet dan ontzettend goed (2x opscheppen) want dan heeft hij iig zijn groente & vlees binnen voor de dag.
    Maar terug naar het probleem is dat ons zoontje er niet mee om kan gaan met zijn (over) vermoeidheid door bv tegen ons aan te komen liggen of aan te geven dat hij wilt slapen. Ons zoontje huilt dan flink, roept dan vaak "nee" en begint ons dan te slaan als we hem bij ons willen nemen. Nu leggen we hem op een zitkussen met zijn knuffel en zijn fiep en laten hem dan Sesamstraat kijken dan komt hij tot rust. Hierna reageert hij weer goed tenzij we weer te veel vragen en vaak hebben we dat pas te laat in de gaten.
    Heeft u nog tips hoe we onze zoon kunnen leren om aan te geven aan ons dat hij rust wit hebben? Ik praat heel veel met mijn zoontje en zeg dan ook "dat mama en papa weten dat hij moe is en dat dat niet erg is ant hij heeft een lange dag gehad. Mama en papa willen hem dan alleen lekker bij ons laten liggen en dat hij dan niet boos hoeft te worden" Als hij zijn bedaardheid heeft gevonden dan leg ik hem gewoon in bed en valt hij als een blok in slaap. Hij heeft dan ook geen boterham gegeten rond etenstijd (omdat hi op KDV s'middags als warm heeft gehad) op de KDV dagen eet hij rond 18uur dus niks vanwege zijn moeheid.


    Ander probleem is dat onze zoon veel negatief gedrag laat zien als hij aandacht wilt. Spugen, op de grond liggen en huilen, met eten & speelgoed gooien. Nu zeggen we hier steeds iets van en na 2x zet ik hem in de hoek. Ik vraag me af of dit goed is want het lijkt niet te werken. Heel soms lukt het om zijn gedrag om te buigen door hem af te leiden met een speelgoed of spelletje maar soms lijkt het alsof ik hem daarmee juist beloon. Heeft u tips hoe wij het beste om kunnen gaan met zijn negatief gedrag?

    Alvast bedankt!
    Meola

    BeantwoordenVerwijderen