woensdag 14 december 2011

Mijn visie

In deze eerste blog zal ik mijn ideeën met betrekking tot opvoeden allereerst toelichten.
Mijn blogs zullen gaan over het opvoeden van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Wellicht zul je denken? Opvoeden van baby’s? Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Denk je al aan opvoeden bij je pasgeboren baby? Zo nee, wanneer begint opvoeden dan?

Als je het mij vraagt, begint opvoeden al voor je eerste kindje geboren wordt. Allereerst hebben de meeste kinderen twee voornaamste opvoeders: een vader en een moeder. Heb je er samen over nagedacht hoe je jullie kindje wilt gaan opvoeden? Dan is daar het opvoeden al begonnen! Want, op één lijn zitten is een van de voornaamste zaken bij het opvoeden. Natuurlijk voeden geen twee mensen een kind precies hetzelfde op. Het geeft ook niks als van papa andere dingen mogen dan van mama en andersom. Maar, de grote lijn moet hetzelfde zijn. Alleen zo komt er structuur en duidelijkheid in het leven van je kind.

En ja, het klinkt misschien afgezaagd, maar uiteindelijk gaat het toch om die belangrijkste, oude, principes: structuur, ritme, liefde en daarmee veiligheid.
Al mijn blogs en opvoed-ideeën zullen deze grondslag hebben.
Waarom vind ik dat zo belangrijk? Ik ben van mening dat met een duidelijke opvoedstructuur alle kinderen in een veilige en liefdevolle omgeving op kunnen groeien tot stabiele, zelfstandige volwassenen.

Als je kijkt naar de stoornissen die in de kindertijd kunnen ontstaan, is er maar één waarbij de omgeving geen rol speelt bij het ontstaan ervan en dat is autisme. Alle andere stoornissen die in de kindertijd kunnen ontstaan, hebben mogelijk een genetische aanleg nodig, maar komen pas tot ontwikkeling als de omgeving hiertoe de mogelijkheid biedt.
En waaruit bestaat de omgeving van een kind? Opvoeders! Op jonge leetijd is de omgeving van een kind vaak nog beperkt tot de thuissituatie, familie en eventuele opvang. Dit betekent dat hier een hele grote rol van invloed op de ontwikkeling ligt. Een invloed die een kind, naar mijn mening, kan maken of breken.

Uiteraard wil ik je niet horen denken: ‘ojee, kan ik het dan helemaal verpesten?’ Ik stel je graag gerust: de meeste mensen zijn van nature prima opvoeders! En iedereen die dat niet is, kan het leren! We leven echter in een tijd waarin 1) het opvoeden een prominente plaats is gaan innemen met programma’s als ‘The Nanny’, ‘Schatjes’ en ‘Eerste hulp bij opvoeden’ en 2) het opvoeden niet alleen in handen is van de ouders, maar vaak ook van de crèche of gastouder waar kinderen meerdere dagen per week verblijven.
Sta je er bij stil dat jouw kind misschien wel opgevoed wordt door 6 of 7 verschillende mensen?

Deze dingen kunnen het behoorlijk lastig maken om het opvoeden op een bewuste, maar natuurlijke manier te doen verlopen. Wellicht voel je veel druk om het goed te doen, waardoor dingen juist anders lopen dan je graag zou willen? Wellicht schaam je je voor het feit dat deze dingen anders lopen? Misschien stoor je je aan de manier waarop de leidsters op de crèche omgaan met jouw kind, maar weet je niet hoe je het hier met hen over kan hebben? Misschien heb je het gevoel dat je de enige bent met een bepaald probleem?

Ben je de enige met die opstandige peuter of die baby die niet wil slapen? Is jouw kind de enige die ineens weer in zijn broek is gaan plassen? Nee, zeker niet! Vele ouders hebben dezelfde vragen. Ik ben van mening dat op alle opvoedvragen een antwoord is. In mijn blogs zal ik de problemen die ik in mijn werk tegenkom bespreken, maar zal ik ook algemene adviezen geven over (simpele) opvoedproblemen. Uiteraard hoop ik dat je hier veel aan hebt! Maar, wel wil ik benadrukken dat het hier zal gaan over algemene opvoedproblemen en adviezen. Elk kind en elke opvoeder is uniek. Mochten de tips niet toereikend zijn, schroom dan niet om verdere, gerichte vragen te stellen!

Daarnaast wil ik graag van het ‘taboe’ af dat toch nog heerst rondom het vragen van opvoedadvies. Laten we dit doorbreken en vooral preventief te werk gaan! Er is niks mis mee als je een keer wat hulp wilt bij het opvoeden. Gewoon iemand die even meekijkt en tips geeft. Hier is zoveel mee te voorkomen. Je gaat toch ook naar het consultatiebureau en de huisarts? In dat rijtje mag een opvoedkundige best thuishoren!
Vandaar een laagdrempelige en hopelijk zeer inspirerende manier om iedereen te bereiken die met opvoeden te maken heeft: een blog!

Veel leesplezier!


ps Wil je gerichte tips over opvoeden of wil je mij een vraag stellen? Mail dan naar opvoedtips@gmail.com!

2 opmerkingen:

  1. Geloof je ook dat ouders gebaat zijn bij de inzichten van andere ouders, of dat advies van specialisten het beste blijft. Bij ons op het schoolplein wordt nogal wat info uitgewisseld namelijk. Hoor graag wat je hiervan vindt..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben een groot voorstander van ouder-ouder contact! Ik denk juist dat ouders heel veel baadt hebben bij een gesprek met elkaar over opvoeden. Dan raken mensen hun schaamte pas echt kwijt rondom dit onderwerp. Bovendien kan het een ouder veel goed doen om te merken dat je niet de enige bent die ergens mee zit. Dat neemt niet weg dat een deskundige ook een meerwaarde kan hebben. Je neemt daar doorgaans makkelijker iets van aan en die kijkt met andere ogen dat een mede-ouder.

      Verwijderen